Bloggen als baan?

Het leek mij altijd geweldig, bloggen als baan. Nu eigenlijk stiekem nog steeds wel, maar ik zou het gewoon niet vol kunnen houden en ik heb er ook niet genoeg unieke bezoekers voor. Bij bloggen als fulltime baan wordt er als eerste gedacht aan alle perspakketten en goodiebags die je ontvangt, regelmatig hotels uit mogen testen en persevenementen bezoeken. Zo klinkt het inderdaad een stuk leuker dan het is. Ik hoor ook regelmatig van fulltime bloggers dat ze tot diep in de nacht door moeten werken om een deadline te halen. Ik ben een hele slechte planner, dit zou dus al niets voor mij zijn. Het lukt me al niet eens meer om iedere dag om een bepaald tijdstip iets online te zetten. Een paar jaar geleden heb ik er wel een beetje van mogen proeven. Ik werd toen in een jaar tijd meerdere keren uitgenodigd om een persevenement te bezoeken, mocht twee keer overnachten in een hotel en ik kon een paar keer bij een Primark opening aanwezig zijn. En dat was ook hartstikke leuk! Destijds was ik dag en nacht bezig met bloggen. Ik voel mij alleen niet fijn bij de gesponsorde artikelen. Wanneer ik samenwerk met een bedrijf die allemaal eisen stelt aan een artikel, voelt mijn blog gewoon even niet meer als van mij. Heel af en toe word ik wel eens benaderd door een bedrijf die geïnteresseerd is in een betaald artikel. Ik ga geen namen van bedrijven noemen, maar een van deze bedrijven verkocht werkkleding voor mannen. Veel respect voor iedere blogger die hier een leuk artikel van kan maken dat past bij haar blog, daar moet je toch flink creatief voor zijn. Ik kan het gewoon niet. Het staat me steeds meer tegen, bedrijven die eisen stellen aan jouw blog.

 

Jaren geleden ben ik een samenwerking aangegaan met een bedrijf, ik mocht regelmatig een artikel voor ze schrijven. Een tijdje hierna wilde het bloggen even niet meer en had ik een drukke periode op school. Doordat er minder blogartikelen online kwamen daalden mijn statistieken. Een beetje jammer, maar zelf kon ik er niet zo mee zitten. Ik blog omdat ik het gewoon hartstikke leuk vind. De ene keer even wat minder dan de andere keer. Maar wanneer je hobby bijvoorbeeld fotograferen is kan ik mij ook niet voorstellen dat je iedere dag evenveel zin hebt om je hobby uit te voeren. Terug naar de samenwerking met het bedrijf. Ik kreeg dus een mail, of ik binnen een week een plan van aanpak wilde stuurde om mijn bezoekersaantallen op te krikken. Pardon? Ik voelde mij lichtelijk beledigd. Wij hadden niets afgesproken. Alleen dat ik af en toe een blogpost voor hun mocht schrijven en inmiddels waren dat er al een aantal. Zoek dan maar iemand anders! Het is leuk om af en toe een klein beetje bij te verdienen met mijn blog. Tegenwoordig komen bedrijven met zo`n waslijst aan eisen, dat het voor mij gewoon niet meer leuk is. Wanneer bloggen dus je baan wordt, kun je mij bijna niet meer vertellen dat het nog een hobby is. Een blogje tikken doe ik voor de ontspanning. Ik vind het heel erg leuk om dingen van mij af te schrijven en foto`s en (persoonlijke) ervaringen te delen. Ik kan er de hele dag naar uitkijken, dat ik ’s avonds even vrij ben en een blogje kan tikken. Wanneer je een to do lijst nodig hebt voor het bloggen en tot diep in de nacht door moet werken om een deadline te halen, kun je het in mijn ogen niet echt meer een hobby noemen. Misschien wel een baan waar je veel plezier in hebt, maar bloggen blijft mijn hobby. Zou jij van bloggen je baan willen maken?
bogpost

2 comments

  1. Leuk artikel! Ik snap totaal wat je bedoelt. Mij lijkt het heel leuk om te bloggen als fulltime baan. Alleen heb ik er nu de tijd niet voor, en ook niet genoeg unieke bezoekers haha.

  2. Ik blog ook fulltime maar ik ga eigenlijk nooit naar events, openingen of voorstellingen. Veel goodie bags krijg ik eigenlijk ook niet ; )

    Maar ik kan er goed van leven, en ik vind het heerlijk. Ik ben een introverte blogger, en dat gaat ook prima.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.