Schijf van vijf voor speelgoed

Tijdens mijn opleiding pedagogisch medewerker heb ik veel geleerd over alle ontwikkelingsaspecten van een kind. Ik had echter nog nooit gehoord van de schijf van vijf voor speelgoed. Fedde is voor sommige dingen nu nog iets te jong, maar wanneer hij later iets ouder is wil ik deze schijf van vijf zeker gaan gebruiken om nieuw speelgoed aan te gaan schaffen. Hieronder staat de schijf van vijf voor speelgoed toegelicht. Het meeste speelgoed kan aansluiten bij meerdere categorieën. Heb jij voor jouw kind genoeg speelgoed uit iedere categorie?

1.Creatief speelgoed
De naam zegt het al, hieronder valt al het speelgoed wat de creativiteit van een kind kan stimuleren. Denk hierbij aan verf, lijm, stiften etc. Maar ook muziekinstrumenten, verkleedkleren, klei, handpoppen en poppetjes. Al het speelgoed waarbij kinderen hun creativiteit kunnen gebruiken. Gewoon lekker kleuren, verven, muziek maken of een verhaaltje bedenken zonder dat kinderen er al te veel bij na hoeven te denken. Om de creativiteit van een kind te stimuleren kun je ze vrij laten knutselen. Geef ze de keuze uit knutselmateriaal en laat ze zelf bedenken wat ze willen knutselen, plakken of verven. Je kunt ze altijd een eindje op weg helpen door bijvoorbeeld samen inspiratie op te doen in een knutselboek.

2. Constructief speelgoed
Tijdens het spelen met constructief speelgoed leren kinderen inzicht krijgen en puzzelen, iets past in elkaar en zo kunnen ze hier bijvoorbeeld een toren van bouwen. Onder deze categorie valt alles waarmee je kan bouwen. Bij deze categorie kun je denken aan blokken, een rails, Duplo, Knexx, Lego, puzzels enzovoort. Jaren geleden werd er nog Duplo Primo verkocht, dit was duplo die speciaal voor kinderen van 6 tot 24 maanden werd gemaakt. Duplo Primo veranderde later zijn naam in Lego Baby en werd in 2007 uit de schappen gehaald. Gelukkig bestaat er Marktplaats en worden deze sets nog regelmatig tweedehands aangeboden. Tegenwoordig zijn er ook hele grote bouwblokken verkrijgbaar. Google eens op ‘grote blokken dreumes’, dan kom je al snel bij de Megablocks van My first Builders uit.

3. Cognitief Speelgoed
Deze vorm van spelen richt zich op het nadenken tijdens het spelen, de taalontwikkeling en het stimuleren van de concentratie. Bij deze categorie passen boekjes, puzzels, cd`s, kinderlaptops of tablets, mini loco en andere spelletjes zoals memory. Van spelen met verstand is de teltrein van Duplo een mooi voorbeeld. Tijdens het spelen krijgen kinderen de kans om de getallen in de juiste volgorde te zetten.

4. Sociaal speelgoed
Speelgoed waarbij kinderen gestimuleerd worden tot samen spelen. Kring of gezelschapsspellen passen erg goed in deze categorie. Heb je kinderen die iets ouder zijn dan 5  jaar en een niet al te klein budget, dan is de Swinxs computer ontzettend leuk voor je kinderen. Deze is verkrijgbaar vanaf 100 euro en bevat 75 spelletjes die te bedienen zijn met verschillende polsbandjes. Deze buitenspeelcomputer stimuleert je kind tot beweging en laat je allerlei opdrachten uitvoeren en verschillende spelletjes doen. Wanneer het vies weer is kun je de Swinxs gemakkelijk meenemen naar binnen om hier verder te spelen.

5. Motorisch speelgoed
Het speelgoed in deze categorie is vooral bedoeld om het kind meer controle te geven over zijn of haar lichaam. Grove motoriek kun je stimuleren door kinderen met een loopfiets, springtouw, hoepels, stelten of een voetbal te laten spelen. Hiermee stimuleer je de grote beweging zoals schoppen, hinkelen en springen. Er is ook genoeg speelgoed voor de fijne motoriek. de kleine bewegingen die je coördinatie stimuleren. Denk hierbij aan de eerder genoemde puzzels of blokken. Al het speelgoed uit deze categorie is erop gericht om je coördinatie en balans te stimuleren.

Nieuw speelgoed hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats of Facebook verkoopgroepen. Misschien kun je af en toe met andere mama`s speelgoed uitwisselen of wordt lid van een Speel-o-theek.

3 comments

  1. Dit is echt een hele handige richtlijn voor veel ouders denk ik. Onze tweeling is helemaal dol op mini loco maar toen ze kleiner waren was de vormenstoof echt de favoriet. Momenteel vinden ze trouwens een schildpad van Fisher Price leuk. Dat is ook met vormen maar er zit een hamer bij om de vormen erin te “slaan” 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.