Over geloof in de opvoeding

Vandaag schrijf ik over een gevoelig onderwerp. Tenminste, ik ervaar het zelf als een gevoelig onderwerp. Geloof ligt voor iedereen anders en ik wil ook niemand overtuigen. In dit artikel wil ik alleen mijn verhaal delen over mijn plannen en opvattingen over het geloof en hoe ik dit Fedde mee wil geven. Ik zou het leuk vinden om jouw mening, ervaring of tips over dit onderwerp in de reacties terug te lezen. Mocht er op een of andere manier een discussie ontstaan (wat ik niet verwacht), wil ik jullie vragen om respectvol naar elkaar te blijven.


Niet heel streng
Ik ben gelovig en wil Fedde dit ook graag meegeven in zijn opvoeding. Nu ben ik zelf absoluut niet heel streng gelovig, ik ga nooit naar de kerk en ben ook niet van plan om dit met Fedde te gaan doen. Daarnaast is Fedde ook niet gedoopt. Mijn vriend is niet gelovig en daarom ben ik diegene die hiermee bezig gaat tijdens de opvoeding van Fedde.

Kinderbijbel
In de Kruidvat stond vorige week een mooie kinderbijbel in de folder, deze heb ik voor hem gekocht. Hier wil ik hem later graag uit voorlezen, wat hij later zelf met het geloof gaat doen is zijn keuze. Ik wil het geloof op een leuke manier terug laten komen in zijn opvoeding, spelenderwijs zeg maar. Wanneer wij een christelijke feestdag vieren ben ik van plan hem een van de bijpassende verhalen voor te lezen, zodat hij bewust wordt waarom wij bepaalde feestdagen vieren. Tegenwoordig is er heel leuk speelgoed verkrijgbaar wat aansluit bij een aantal feestdagen of verhalen uit de bijbel. Bijvoorbeeld de Ark van Noach of de kerststal van My Little People.

Bidden
Zelf bid ik ook amper, alleen wanneer ik ergens heel erg dankbaar voor ben. Wanneer Fedde ouder is, ik denk rond een jaar of 2 of 3, wil ik iedere dag 1 keer met hem gaan bidden. Vlak voor het slapen gaan wil ik kort met hem een gesprekje voeren over alle leuke dingen van die dag en hierna met hem gaan bidden om god hiervoor te bedanken. Op deze manier wil ik hem ook leren om positief en dankbaar te zijn voor alle leuke en mooie dingen in het leven. Ik moet er nog lang niet aan denken dat Fedde ooit 4 wordt en naar school gaat, maar zodra het eenmaal zover is gaat mijn voorkeur ook uit naar een christelijke school.

17 reacties

 1. Fijn te lezen over geloof. Wij zijn gelovig en proberen ook dagelijks met de kinderen te bidden. Verder gaan we regelmatig naar de kerk op zondag (evangelisch kerk) en praten en lezen we vaak over God en Jezus. Het boekje dat je hier aanhaalt hebben we ook, onze middelste zoon is zot van het verhaal van Jona en de vis.

 2. Mijn man en ik zijn gelovig opgevoed, maar zijn nu niet (meer) gelovig. We doen er niets mee althans. Wij bidden niet voor het eten, maar Amber doet dat bij mijn ouders wel. Wel doe ik voor het slapen gaan: “Ik ga slapen, ik ben moe…” waarin je natuurlijk ook over de Heer zingt. Ik wil haar wel naar een christelijke school hebben omdat ik vind dat ze de verhalen wel moet mee krijgen. Ze kan vervolgens zelf aangeven of ze iets wil met geloof. Wil ze thuis ook graag eens bidden of naar de kerk sta ik daar wel voor open, voor haar.

  • Hey Sandra, Wat leuk dat je een reactie achterlaat en jouw verhaal deelt. Ik vind het inderdaad heel belangrijk dat Fedde de verhalen ook meekrijgt. Hij mag later net zoals Amber zelf kiezen wat hij met het geloof gaat doen.
   Liefs

 3. Wat fijn om te lezen Tineke en het voorlezen vroeg beginnen en het danken voordoen! Goed bezig hoor! Het zit hem in de kleine dingen! Ga zo door! Groetjes je ‘oude’ buren Jitse en Froukje

 4. Wat mooi dat je dat wilt doen! Het boekje wat je hebt gekocht lijkt me ook erg mooi. Ik ben ook gelovig en mijn man niet. Ik bid wel en ga naar de kerk en ik wil mijn dochter dat ook zeker meegeven. Wat ze er daarna zelf mee doet is aan haar…

  • Heel erg leuk dat je haar dit ook mee wilt geven. Ik vind het een interessant onderwerp om over na te denken en ook leuk om jouw mening hierover te lezen.
   Liefs

 5. Ik ben niet gelovig. Mijn moeder wel en daardoor ben ik ook op een katholieke school terecht gekomen, met bidden en kerkdiensten rond de feestdagen. Ik twijfelde wel tussen een openbare school en een christelijke school toen mijn zoon naar de basisschool moest. Uiteindelijk heb ik voor de openbare school gekozen. Hoe ouder ik word hoe blijer ik ben met die keuze! Op de school zitten kinderen met verschillende geloven (o.a. christenen, moslims, jehova’s getuigen) en ook kinderen zonder religie. Ik probeer mijn kinderen zo open mogelijk over de verschillende geloven te vertellen maar zeg daar eerlijk bij dat ik er niets mee heb.

  • Ook heel belangrijk inderdaad, dat ze leren dat er ook kinderen zijn met een ander geloof. :eren ze dit dan van de andere kinderen of wordt er door de leraar of lerares ook aandacht aan besteed. En hoe worden feestdagen op deze school gevierd? Wordt er dan ook verteld waarom ze die feestdag vieren?
   Liefs

 6. Ik herken dat dit onderwerp gevoelig kan liggen. Wij hadden onze kinderen eerst op een christelijke school, maar vanwege logistieke redenen stapten we over op de openbare buurtschool. Ik heb daar het christelijke aspect wel gemist moet ik zeggen. Hoewel dat er wel voor zorgde dat ik er thuis meer aan deed. Ik las na elke maaltijd voor uit de kinderbijbel : )

 7. Leuk dat je er op deze manier mee wilt gaan. Ik ben van huis uit katholiek opgevoed. We bidden toen nooit maar wel gedoopt, communie gedaan. Mijn partner is niet gelovig van huis uit. We hebben besloten onze kinderen niet te laten dopen omdat ik er weinig mee mee doe, hooguit met kerst en pasen….wel wil ik mijn kinderen het een en ander mee geven. Zo gaf mijn dochter laatst aan ook een keer naar de kerk te willen gaan, dus ga ik haar een keer meenemen. Het boekje van de Kruitvat lijkt me ook leuk om haat voor te lezen.

 8. Heel mooi om te zien hoe een ieder het geloof overbrengt. Ik vind jou manier echt prachtig en ik denk (naar mijn mening) ook wel een beetje van deze tijd. Zelf ben ik niet gelovig , maar toch zou ik mijn kinderen het wel willen overbrengen/meegeven bijvoorbeeld door de boekjes.

  • Heel leuk om de verhalen en meningen van anderen te lezen. De generatie van nu gaat inderdaad niet veel meer naar de kerk, maar dat wil niet zeggen dat ze niets met het geloof doen. Dit sluit inderdaad wel erg aan bij deze tijd en voelt voor mij ook heel goed.
   Liefs

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.