Dorp versus stad

Deze zomer woon ik alweer 5 jaar samen met Remco, later dit jaar zijn wij zelfs 10 jaar samen. Hij is opgegroeid in de stad, ik in een dorp. Remco was nogal gehecht aan de stad waar hij woonde en zag zichzelf niet ergens anders wonen. Ik had niet echt een voorkeur, in al die jaren heb ik met heel veel plezier in een dorp gewoond. Als ik toen mocht kiezen was ik waarschijnlijk voor een iets groter dorp in de buurt gegaan. Soms mis ik de rust en natuur van een dorp wel eens. Wanneer je zomers je raam open laat staan en wakker word met allemaal fluitende vogels op de achtergrond, heerlijk vond ik dat! Toen ik nog jonger was klom ik in bomen, bouwden wij hutten en vingen kikkers. Deze mogelijkheid heb je in een stad niet snel. In het dorp waar ik ben opgegroeid ken ik nog steeds veel mensen. Mijn ouders wonen er en ik kom er graag. Ik kan niet zeggen dat ik het heel erg mis, maar ik vind het wel fijn om er af en toe een dag naartoe te gaan. Mijn vriendinnen wonen allemaal in een andere plaats. Als dit anders was geweest, had ik er misschien meer moeite gehad om naar een stad te verhuizen. Het heeft wel een tijdje geduurd voor ik mij echt thuis voelde in Leeuwarden.

Toen vorig jaar het plan kwam om te verhuizen, wilde ik graag in dezelfde buurt blijven wonen als voorheen. In dat gedeelte van Leeuwarden voelde ik mij thuis, kende het goed en heb ik met veel plezier gewoond. Uiteindelijk zijn wij juist aan de andere kant van de stad terecht gekomen. Een voordeel aan het wonen in een stad is dat alles dichtbij is. Wij hebben geen auto en doen alles lopend of op de fiets. De buurt waar wij nu wonen is redelijk rustig wat verkeer betreft. Fedde en zijn zusje kunnen later gewoon op straat spelen en er zit volgens mij een hele leuke school in de buurt waar ze later naartoe kunnen. Dit was voor mij wel een pluspunt. Ik wil namelijk wel in een buurt wonen waar Fedde en zijn zusje veilig en leuk kunnen wonen en waar ruimte is om te spelen. Woon jij in een stad of in een dorp? En waar gaat jouw voorkeur naar uit?

12 reacties

 1. Ik heb in zowel stad als dorp gewoond. Ik heb een heerlijke tijd gehad in Amsterdam en woon nu heel fijn in een dorp. Voor de jongens vind ik een dorp leuker omdat ze hier meer vrijheid hebben om buiten te spelen, maar af en toe even Amsterdam in vind ik ook heerlijk.

 2. Ik woon momenteel bij mijn ouders thuis, in een dorp. Wanneer ik alleen ga wonen, wil ik zeker een appartementje in de stad huren maar ik zie mijn kinderen er niet opgroeien!

 3. ik woon in een groot dorp, en daar is dus niks an. Je hebt niet de gezelligheid van een dorp en niet de geneugten van de grote stad. Nog een paar jaar en dan ga ik heerlijk in de grote stad wonen

 4. Ik woon in een dorp!
  Leuk geschreven. Best bizar. ik zat te lezen en dacht hmm ik ben net zo oud.
  Heel anders. geen vriendin kinderen en er totaal niet mee bezig en kijk met wat voor serieuze dingen jullie bezig zijn. Ieder zijn ding natuurlijk. Maar best bizar dat verschil haha

 5. Ik heb altijd in een vrij grot dorp gewoon en ook in kleinere dorpjes. Momenteel woon ik in een stad en bevalt me ook prima! Ik vind beide eigenlijk wel wat hebben.

 6. Ik groeide op in een dorp, woonde daarna 6 jaar in Leeuwarden en 2 jaar in Leiden en ging toen weer naar een dorp. Het fijne van een stad vind ik dat alles in de buurt is, maar nu ik in een dorp met veel groen in de buurt woon wil ik niet meer naar een stad. Denk ik. Binnen 2 minuten fietsen ben ik in de vrije natuur en dat vind ik echt verrukkelijk.

 7. Ik woon in de stad, niet het centrum maar de rand.
  Voor mij is het belangrijk dat er goede verbinding is met het openbaar vervoer (daar ik ook geen auto/rijbewijs heb).

 8. Ik woon sinds drie jaar in het centrum van een kleine stad en dat is precies goed. Ik hou van de sfeer van het oude centrum en voel me echt een bofkont dat we een mooi historisch pandje hebben kunnen kopen en opknappen. Winkels, scholen en alles dichtbij, heerlijk! Heb jaren in een dorp gewoond en werd er gillend gek! 🙂

 9. Ik vind dorpen verschrikkelijk om in te wonen. Toen mijn ouders van de grote stad naar een dorp verhuisden (ik zat nog op de basisschool) vond ik het echt niets. Ik ben echt een stadsmens en woon het liefst midden in het centrum. Met kinderen vind ik dat weer egoïstisch. Je hebt daar toch minder (veilige) bewegingsvrijheid. Dus nu wonen we aan de rand van de stad.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.