Sinterklaas thematafel

Vorige maand ben ik begonnen met het verzamelen van spullen voor de thematafels. Voor Sinterklaas wilde ik er eentje maken voor mijn kinderen, maar ook voor kerst. Ik ben van plan om hier een traditie van te maken. Mijn kinderen zijn nu nog erg klein, maar over een paar jaar wil ik op zoek gaan naar informatieve kinderboekjes over Sinterklaas en Kerst. Op deze manier wil ik ze spelenderwijs leren waarom wij bepaalde feestdagen vieren. Voor nu is het een hele leuke manier om het Sinterklaasfeest iets beter te leren begrijpen. Wij vieren het al sinds de geboorte van mijn oudste zoontje Fedde, maar mogen het dit jaar met zijn viertjes vieren. Yenthe zal er nog niet veel van meekrijgen, dit is volgend jaar vast anders. Vorig jaar was Fedde 1,5 jaar oud, ook net iets te jong om het allemaal echt te begrijpen. Dit zal het eerste jaar zijn dat hij het allemaal bewust meekrijgt. Tijdens het maken van de thematafel stond hij er op de neus bij. Er is inmiddels al een paar keer mee gespeeld. Een thematafel en bijhorende activiteiten of feestdagen is erg goed voor de ontwikkeling van kinderen. Hiermee stimuleer je de taalontwikkeling. Door dingen te benoemen, passende liedjes te zingen en verhalen en boekjes voor te lezen, leren ze nieuwe woorden. Volgend jaar wil ik de thematafel uitbreiden met woordkaarten. Mede door de boekjes en het vertellen en praten over de thema`s wordt ook de cognitieve ontwikkeling gestimuleerd. In dit geval leert mijn zoontje dat Sinterklaas een paard heeft, Piet en Sint bij elkaar horen en dat hij cadeautjes krijgt van Sinterklaas. Met de handpop kun je een rollenspel spelen en samen kleine gesprekjes voeren. Vooral peuters hebben veel fantasie en geloven dat deze pop een echt persoon is. Genoeg redenen om een leuk hoekje of thematafeltje te maken voor de feestdagen. Het hoeft niet heel groot of spectaculair. De decembertijd is vaak al spannend genoeg voor kleine kinderen. Ergens een paar boekjes of een mooie poster of slinger ophangen vinden ze al leuk genoeg. Tegenwoordig zijn er met de feestdagen ook veel raamstickers te vinden. Ga jij ook een klein themahoekje maken na het lezen van deze blogpost?
De Pieten, Sinterklaas, het paard en de stoomboot zijn van Little People. Het voorleesboekje is van Dikkie Dik. Het boek van Sinterklaas zat in een surprise ei, deze heeft mijn zoontje gekregen. Net als de huisjes van karton. Helaas weet ik niet waar deze vandaan komen. De handpoppen kocht ik vorige week bij Hema.

9 reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.