Buitenspelen in de herfst en winter

In de afgelopen tijd kom ik regelmatig artikelen tegen waarin er wordt gewaarschuwd dat kinderen tegenwoordig veel te weinig buiten spelen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat het de afgelopen vijf jaar wel erg snel gedaald is. En om eerlijk te zijn speelt Fedde ook wel heel vaak binnen. De komende tijd wil ik Fedde iedere dag minstens 30-60 minuten buiten laten spelen mits het droog is. Alles wat in de zomer kan, kan in principe in de winter ook. Tegen de kou kun jij je namelijk wél kleden. Zelfs wanneer het regent kun je met je kind naar buiten. Een regenbroek en regenlaarzen aan en lekker stampen in de waterplassen, of een stukje wandelen met een paraplu. Buiten spelen is hartstikke gezond, niet alleen voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor de geestelijke gezondheid. Over het algemeen zijn kinderen die buiten spelen ontspannender, minder vaak ziek en hebben ze vaak een goede nachtrust. Allemaal dingen die bijdragen aan je geestelijke gezondheid. Het is dan ook geen ‘rocket science’ dat buitenspelende kinderen meer bewegen. Vooral wanneer je in een groene omgeving woont, of in een straat met veel kinderen. Als ouder kun je je kinderen allemaal leuke spellen leren. Denk aan tikkertje, Annemaria Koekkoek, verstoppertje, schipper mag ik overvaren of een ander leuk spel die jij hoogstwaarschijnlijk vroeger ook speelde. Trommel een gezellige buurvrouw op en organiseer een speurtocht of skippyballenrace. Kinderen die minder buiten spelen zitten in de herfst en winter regelmatig voor de tv. Dit is ontzettend slecht voor de ogen van (kleine) kinderen. Tv’s en smartphones geven veel licht af en dit licht is een signaal voor het oog om te stoppen met groeien. Ik zou niet willen dat Fedde en Yenthe later bijziend zouden zijn, de tv komt hier voorlopig iets minder vaak aan. Met het koude weer blijft het verleidelijk om lekker om de bank te ploffen en de tv aan te zetten, vooral aan het einde van de middag. Voorlopig gaan wij hier wat vaker een frisse neus halen, wie doet er mee?
Ideeën om buiten te spelen met je kind:

Een stukje wandelen

Bouw een hut/tent

Speurtocht         

Spelen met andere kinderen

Stoepkrijt

Een fietstocht                                              

In de waterplassen stampen

Bellenblazen

Oud Hollandse spelletjes

Voetballen   

Spelen in de Sneeuw

Naar de speeltuin/ kinderboerderij/ strand

Herfstbladeren zoeken

Fles bowlen

Verven met water

Vliegeren


bron


2 reacties

  1. Als ik dit zo lees denk ik, ja Maris dat moet jij ook vaker doen. Ik heb nota bene nog buitenspeel broeken aangeschaft voor de kids. En hun regenlaarsjes is hun favoriete schoeisel. Dus bedankt voor de inspiratie! Ik ga vaker naar buiten met ze.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.