Je peuter alleen thuislaten

Er komt een leeftijd wanneer je kind oud genoeg is om af en toe even alleen thuis te blijven, in mijn ogen is een peuter daar echt nog te jong voor. Blijkbaar zijn er ouders die er anders over denken of geen andere optie hebben. In de afgelopen dagen plaatste de politie meerdere meldingen op Facebook waarbij er hele jonge kinderen alleen thuis werden gelaten. Bij het ergste geval ging het om een stel die een avondje naar de bioscoop waren gegaan. Zij hadden hun baby en peuter thuisgelaten in de onderstelling dat zij wel door zouden slapen, niet dus! Klik hier voor het originele bericht. Ik probeer niet teveel te oordelen, ik weet de exacte situatie niet. Natuurlijk is het nooit oké om een kind alleen thuis te laten. In sommige gevallen heb ik er nog wel begrip voor. Bijvoorbeeld als jij je kind van school moet halen en je jongste net slaapt. Maar een avond naar de bioscoop terwijl je geen oppas hebt, daar zet ik wel hele grote vraagtekens bij. De desbetreffende ouders hebben een flink gesprek gehad met de politie, hebben contact met bureau jeugdzorg en worden flink afgebrand in alle reacties onder het bericht. Gelukkig zouden de meeste ouders met een beetje gezond verstand dit niet snel doen. In dit geval werd de peuter wakker en ontdekte dat er niemand in de buurt was. Zij was waarschijnlijk zo bang dat ze 112 heeft gebeld. Ten eerste wil jij je kind dit toch niet aandoen? Daarnaast zijn er nog een hele hoop gevaren. Denk aan brand, inbraak, het meisje die de baby wil troosten en hem uit bed probeert te halen etc. Je moet er toch niet aan denken dat er iets met de ouders gebeurd en niemand weet dat de twee kinderen alleen thuis zijn. Laat dit alsjeblieft een waarschuwing zijn!Vanaf welke leeftijd kan een kind dan wel alleen thuis blijven?
Dit verschilt natuurlijk per kind, het ene kind is eerder zelfstandig dan een ander kind. Persoonlijk vind ik 8 jaar een mooie leeftijd om even alleen thuis te blijven wanneer je als ouder bijvoorbeeld naar de supermarkt gaat. Het is wel belangrijk om je kinderen hierop voor te bereiden. Leer ze hoe de telefoon werkt en dat je kind niet open mag doen voor vreemden. In dit artikel staan alle richtlijnen voor het alleen thuisblijven van een kind uitgebreid uitgelegd.

Vanaf wanneer zou jij jouw kind/kinderen alleen thuislaten?

5 reacties

  1. Vreselijk!! Hoe komen ouders er toch bij om hun kinderen alleen thuis te laten? Onbegrijpelijk, ik zou het mezelf nooit vergeven als mijn kind zou liggen wenen en ik er niet was… En wat als ze uit hun bed kruipen en vallen? Of de deur open krijgen en van de trap vallen, brrrrt!! Neen!

  2. Jeeeeetje! Wat schandalig dit zeg! Mijn god, wat een bizarre beslissing van die ouders, we vinden geen oppas dus we gokken het er maar op!? Arme kindertjes. Nee, ik zou echt niet rustig naar de bios kunnen. Echt zo bizar dit! Goed dat ze begeleiding krijgen en een fikse preek. Dat ze het maar nooit meer doen…

  3. Wat bijzonder om je kind alleen thuis te laten. Zeker voor een bioscoop bezoek. Ik heb de oudste eens thuis gelaten voor 2 minuten om de jongste te halen en luiers weg te brengen. Verder ga ik niet hoor, daar ben ik nog niet aan toe. Ach, ooit komt dat wel. Maar nu gewoon nog even niet. Nog even mijn kleine kindjes.

  4. Oef… ik had het voorbij zien komen inderdaad… Ik zou het zelf nooit doen! Wanneer een kind oud genoeg is, ligt denk ik ook helemaal aan hoe je kind is. Waar de ene het met 8 misschien al zou kunnen, is het bij een ander met 10 nog niet verantwoord.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.