In 2019 gaan wij consuminderen

Meer sparen, stoppen met roken of drinken, afvallen en sporten zijn de meest genoemde dingen wanneer je het over goede voornemens hebt. Mijn doel voor 2019 staat hier niet tussen. Volgend jaar wil ik meer besparen, minimalistisch(er) en milieubewuster gaan leven. Oftewel consuminderen. Hoewel ik de temperaturen deze zomer heerlijk vond, is het natuurlijk niet normaal voor Nederlandse begrippen. Mocht jij niet in de opwarming van de aarde geloven of het allemaal ‘maar onzin’ vinden? Dan zou ik lekker op het kruisje klikken. Ik ben ook niet van plan om met mensen in discussie te gaan over dit onderwerp. Dit is mijn mening en ik hoop alleen mensen hiermee tot een besef te laten komen. Op dit gebied ben ik nog geen expert en ik vind het ook moeilijk om te onderscheiden welke informatie nu betrouwbaar is. Dat de aarde dankzij onze ASOCIALE levensstijl opwarmt is een ding wat zeker is. En tot nu toe doe ik daar ook net zo hard aan mee. Wij kopen en kopen zonder bij de gevolgen stil te staan. Vroeger waren spullen nodig om te kunnen leven, nu kopen wij ze voor onze plezier. Als iedereen op dit tempo door zou gaan is de aarde voor de generaties na ons hoogstwaarschijnlijk niet eens meer leefbaar. En daar maak ik mij best wel eens zorgen over.Ook ik ben schuldig! Ik ben dol op koopjes en laat mij hier graag door verleiden. Inmiddels ben ik niet meer zo materialistisch dan ik ooit ben geweest, maar zodra het om kleren of speelgoed voor mijn kinderen gaat, kan ik mijzelf gewoon niet inhouden. En daar wil ik aan gaan werken. Kinderen zijn gelukkiger met minder speelgoed.  Hier is er speelgoed (en kleding) in overvloed. Voorlopig hoeft daar ook niets meer bij.

Tijd om hier iets aan te veranderen…
Vroeger in een ver verleden toen wij nog geen kinderen hadden, was ik behoorlijk koopverslaafd. Waarschijnlijk heb ik niets meer in mijn bezit van alles wat ik toen allemaal heb gekocht. Als ik toen iets zuiniger aan had gedaan, zag onze spaarrekening er een stuk beter uit. Ik bestelde ontzettend veel jurkjes, schoenen, tassen, sieraden en zelfs woonaccessoires. Toen kreeg ik kinderen en werden al deze dingen minder belangrijk. Nog steeds hou ik ervan om dingen te kopen, al zijn dit inmiddels wel dingen voor Fedde en Yenthe. Zij hebben ontzettend veel speelgoed, hier kan wel wat in geminderd worden. Dus ging ik aan de slag! Speelgoed waar niet tot erg weinig mee werd gespeeld heb ik weggedaan. Alsnog bleef er een hele hoop over. Het hoeft niet perse allemaal weg, ik wil alleen proberen om er in 2019 niet teveel nieuwe dingen bij te kopen. De spullen die ik in huis heb zijn namelijk al gemaakt. Dat telt ook voor spullen wat in de winkels ligt, het enige verschil is wanneer je hier iets koopt, dit ook weer aangevuld moet worden en er weer meer wordt geproduceerd. Er is niets mis met tweedehands speelgoed aanschaffen. Geld wat niet aan onnodige dingen wordt uitgegeven kunnen wij gaan sparen. En dit gespaarde geld kunnen wij bijvoorbeeld uitgeven aan iets wat ik het allerliefste doe, namelijk op vakantie gaan met mijn gezin. En ook hier komt het groener leven en minimaliseren weer naar voren. Vakantie in eigen land is net zo leuk!

Minimalisme is niet alleen het verminderen van spullen, ook een simpelere levensstijl en dichter bij de natuur en jezelf staan hoort hierbij. Het draait voor mij niet alleen maar om mijn eigen leven, ik vind dat ik (EN EIGENLIJK WIJ ALLEMAAL) wel eens wat liever voor de aarde mogen zijn. Vegatarier zijn of veganist worden hoeft echt niet beslist. Je leeft maar een keer en je hebt alle recht om te leven op een manier hoe jij dit graag wil. Ik geloof alleen dat het een heel groot verschil zou maken wanneer wij allemaal iets minder spullen zouden kopen, iets minder vlees en zuivel te eten en niet al te vaak een vliegvakantie of verre autovakantie in te plannen. Het kan allemaal wel iets minder. In jouw eigen land zijn namelijk ook zat leuke vakantieparken en plaatsen te vinden. 

”Minimalisme is dat belangrijk maken wat er voor ons écht belangrijk is en alles verwijderen wat daar niet bij helpt.”

”Wat je wel moet doen wanneer het gaat over minimalisme, is eens met een realistische blik kijken naar wat je daadwerkelijk nodig hebt in je leven om gelukkig te zijn.”

“We hebben niet meer spullen nodig in ons leven, maar meer betekenis.” 

‘Bovenstaande quotes komen uit dit artikel. Dit artikel kwam ik tegen tijdens mijn zoektocht via google naar minimalistisch leven en vond ik inspirerend.

Het allerbeste voorbeeld voor een minimalistisch en groen leven zal ik niet zijn. Ik wil alleen bewust hiermee bezig zijn. Niet meer zonder erover na te denken iets kopen. Meer naar buiten gaan met de kinderen en meer tijd en aandacht voor elkaar en de natuur. Hopelijk kunnen zij dit vervolgens ook weer aan hun kinderen meegeven.

Wil je meer over dit onderwerk lezen? Lees dan ook eens deze artikelen:
De verspilling heeft een hoogtepunt bereikt- Trouw
Hoeveel mensen kan de aarde huisvesten- Scientias
Duurzaam leven met kinderen- Mindfulmoms
Tips om kinderen te betrekken bij een duurzaam leven – Mamaliefde
8 x concuminderen met kinderen – How to spend it

Eén reactie

  1. Leuk om te lezen! Ik heb hetzelfde doel voor ogen voor dit jaar. Enerzijds vanwege het geld, maar zeker ook omdat ik inzie dat al dat kopen, kopen, kopen gewoon echt niet nodig is en ook niet bepaald duurzaam. Ik zal je ervaringen dit jaar gaan volgen. 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.