Plan voor een plastic-vrij leven

In mijn laatste blogpost kon je al lezen dat ik in shock was door de documentaire A plastic ocean. De afgelopen week heb ik mij hier in verdiept en er zoveel mogelijk over gelezen. Ik blijf het een lastig iets vinden. Je moet wel verdomd veel moeite doen om helemaal plastic vrij te willen gaan leven. Dat zal hier wel niet meteen gaan lukken, maar door het plan voor een plastic-vrij leven wat ik voor mijzelf heb gemaakt, komen wij al een heel eind. Toch vind ik het scheef, dat ieder individu erg veel moeite moet doen en bijvoorbeeld supermarkten hier niet veel meer op in gaan spelen. Veel grote ketens zoals Albert Heijn en Lidl gaan groenten en fruit plasticloos verkopen, maar de rest van de winkel ligt nog vol plastic verpakkingen.

Schuldgevoel
Na het kijken van de documentaire voelde ik mij onwijs schuldig. Hoeveel vissen en zeedieren zouden er wel niet dood zijn gegaan door mijn verbruikte plastic. Hartstikke zielig natuurlijk, maar waar ik het meest van schrok is hoe schadelijk plastic is voor de gezondheid. De chemicaliën van plastic kunnen onder andere kanker, hartfalen en onvruchtbaarheid veroorzaken. Dat wil ik niet en dat wil ik al helemaal niet voor mijn kinderen. Ik wil dat mijn kinderen gezond op kunnen groeien in een omgeving met zo weinig mogelijk plastic. Ik raad je aan om niet teveel research te doen naar de nadelige effecten van de gezondheid. De uitslag is nogal deprimerend, het heeft bij mij voor een hele hoop schuldgevoel gezorgd. De zoekresultaten werken niet echt stimulerend, eigenlijk kun je niet om plastic heen. Het schijnt zelfs dat je plastic inademt, er zweven gewoon microdeeltjes door de lucht. Bron

Mijn plan voor een plastic-vrij leven
Tijd om het leven flink om te gooien. Plastic-vrij leven kost nogal wat moeite, tijd en is vaak (iets) duurder. Ik verwijderde als eerst al mijn accounts bij de webshops waar ik veel bestel. Meestal wordt alles geleverd in een plastic tas en zit alles ook apart verpakt, niet echt bevorderlijk voor het milieu. Meestal zijn de dingen die ik online bestel niet eens echt nodig. De volgende keer wanneer ik kleding aan moet schaffen gaan wij gezellig de stad in. ‘Echt’ winkelen is een stuk leuker dan shoppen via je beeldscherm. Winkels waar ik veel impulsaankopen doe (zoals Kruidvat, Big Bazar, Action en Hema) wil ik de komende tijd vermijden, tenzij ik er echt iets nodig heb. Ik wil kleding en spullen zoveel mogelijk gaan zien om hun functie en niet voor de heb. Geld kun je maar een keer uitgeven, ik wil liever meer gaan sparen of mijn geld uitgeven aan leuke uitjes of vakanties.

De knop moet echt om. Eigenlijk is het absurd dat wij zoveel wegwerp plastic maar normaal vinden. Weetje: een lege plastic fles vergaat pas na 500 jaar. Voor de meeste dingen is er gewoon een alternatief. Hieronder nog een stukje uit een artikel van National Geographic.

” Toch blijven wetenschappers bezorgd over het effect van plastics in zee op de mens, omdat ze overal zijn en uiteindelijk uiteenvallen in onzichtbare nanoplastics. Het enge is dat deze minuscule stukjes kunnen doordringen in cellen en dus in weefsel en organen. Maar er zijn nog geen methoden om nanoplastics in voedsel aan te tonen, dus we weten niet of ze door mensen worden opgenomen, en zo ja in welke mate dat gebeurt. ”

Boodschappen
De vaste boodschappen deden wij altijd bij Lidl. Ik vind het nog steeds een hele fijne supermarkt, maar echt bijna ALLES zit in plastic.

Brood: Dit halen we voortaan bij de bakker en van thuis neem ik dan een broodzak mee.

Groente en Fruit: Hetzelfde geldt voor groente en fruit. Dit halen wij regelmatig op de markt en nemen wij mee in groente en fruit zakken. Deze bestelde ik via leven zonder afval. Toch vind ik de kwaliteit van het groente en fruit van de markt iets minder, een goede vervanger is de groenteboer!

Vlees: Je hoeft niet perse iedere dag vlees te eten. Vlees kun je prima bij de slager halen en hiervoor je eigen bakken meenemen, maar bij de slager wordt het ook verpakt in papier.

Zuivel: Wij eten en drinken hier best veel zuivel, voor zuivel zonder plastic verpakkingen heb ik flink moeten zoeken. Even was ik bang geen vervanging te kunnen vinden. Bij toeval kwam ik erachter dat Ekoplaza veel plasticvrije producten verkoopt. Je vind hier vanillevla, chocoladevla, yoghurt, melk en karnemelk in glazen statiegeld flessen. En laten wij gelukkig een vestiging in Leeuwarden hebben.

Broodbeleg: Wij gebruiken inmiddels al een tijdje roomboter (in papieren wikkels) om ons brood mee te besmeren. Kaas halen wij bij een kaaswinkel. Hagelslag en vlokken zit sowieso al verpakt in karton en vleeswaren kun je ook bij de slager kopen en meenemen in je eigen bakje.

Overige en lekkere dingen: Nootjes kun je op de markt halen. Snoep kun je bijvoorbeeld scheppen bij Jamin of Kruidvat en hierbij zelf je bakje of tasje meenemen. Een enorme liefhebber van chocola? Ook dit kun je scheppen bij Jamin. Plasticvrij leven zorgt er wel voor dat je zelf iets meer in de keuken moet staan. Zo zijn er via internet heel veel lekkere recepten te vinden waarmee je zelf wraps, koekjes, cake en allemaal andere lekkere dingen kunt maken. Dingen die je niet zo snel zonder plastic verpakkingen kunt kopen.

En neem vooral tijdens de boodschappen jouw eigen tas mee!

Voor meer aanvulling van deze lijst verwijs ik je door naar dit lijstje.

Verzorgingsproducten
Wij hebben nog een voorraad verzorgingsproducten. Wanneer deze op zijn vervangen wij onze shampoo en douchegel door shampoo bars en vaste zeep. In plaats van plastic tandenborstels zijn er ook borstels van bamboe en ik zou best wel eens een solid tandpasta willen proberen. Eigenlijk is er voor alles wel een oplossing. Van wasbaar maandverband en tampons, wasbare make up schijfjes tot bamboe wattenstaafjes. Het enige waarvoor ik nog geen milieu vriendelijke vervanger heb gevonden is make-up. Zelf gebruik ik dit nauwelijks, maar ik kan mij voorstellen dat het moeilijk is om plastic-vrije make up te vinden.

Speelgoed
Houten speelgoed vind ik geweldig, maar helaas hebben wij in de afgelopen jaren wel heel veel plastic speelgoed verzameld. In de toekomst schaffen wij alleen nog plastic speelgoed aan wanneer ze het echt heel graag willen en ik zeker weet dat er veel mee gespeeld wordt. Duurzaam speelgoed is vaak een stuk beter. Zo vind ik de merken Maileg en Lilliputiens geweldig! Wanneer wij wel plastic speelgoed aan willen schaffen, kijken we eerst of er ook iets tweedehands kan worden gekocht en er vergelijkbaar speelgoed op de markt is van een duurzaam merk.

Om zo plasticvrij mogelijk te leven kun je gebruik maken van wasbare luiers. Wij hebben de keuze gemaakt om dit niet te gaan doen. Er gaat al heel veel tijd zitten in het uitzoeken van plasticvrije adressen, dingen zelf moeten koken/maken, research doen en boodschappen doen bij al die verschillende adressen. Ik probeer ze alle twee zo snel mogelijk zindelijk te maken. Hopelijk zijn er in de toekomst meer bedrijven die producten aan gaan bieden zonder plastic verpakkingen, labels of alles wat daarop lijkt. Plastic is niet normaal, het is iets wat nooit meer vergaat en schadelijk is, alleen maar voor ons gemak. Mocht je de documentaire nog niet hebben gezien, dan raad ik je aan dit zeker nog te doen. Pas dan zie en snap je echt het belang van een plasticvrije wereld. A plastic ocean staat gewoon op netflix.

Sinds de knop om is ben ik lid geworden van de Zero waste/less waste Nederlands Facebook groep. Een groep met meer dan 10.000 leden waar iedereen heel netjes en behulpzaam is en snel reageert.

7 reacties

  1. Mooi! Ik ben er zelf al even tijdje mee bezig. En doe dingetje voor dingetje, zo heb ik laatst zelf wasmiddel gemaakt, haal ik brood nu in zakken, gebruik zelf gemaakte deo, en een menstruatiecup ( heel handig). Voorgesneden groenten had ik ook altijd, maar dat kun je natuurlijk net zo goed zelf snijden.
    In Lwd heb je de markt dat is superhandig, dat is in jou voordeel. Bij de supermarkt is het vrij lastig.
    Groente haal ik bij de groenteboer, want bij de Ah is het een en al plastic. Zo stom, als zij het er niet omheen doen scheelt het al een enorme berg. Alles in één keer omgooien is misschien lastig, maar stapje voor stapje en er in ieder geval bewust van zijn is al heel wat. Succes ik Ben benieuwd wat je nog meer ontdekt

  2. Wat goed dat je hier bewust mee bezig bent! Ik heb de documentaire zelf niet gezien, maar het klinkt zeker wel choquerend. Alleen al door de verhuizing heb ik ervaren hoeveel plastic er bij producten wordt geleverd. Bij ieder besteld meubel of kussen had ik weer een hele lading plastic liggen. Best wel heftig (en overbodig) eigenlijk! Goed om hier wat meer bewust bij stil te staan. Ik ga me er ook eens meer in verdiepen.

  3. Wat zijn jullie goed bezig! Die Facebookgroep lijkt me ook een goed idee om eens te kijken, kan me voorstellen dat je daar ook nog veel goede ideeën kunt opdoen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.