Om deze redenen zouden blogs weer in moeten zijn

In april en mei waren er weer twee bloggers die besloten om te stoppen met bloggen. Deze twee dames volgde ik al jaren, maar hadden er helaas niet zoveel plezier meer in. Ik snap het ook wel een beetje, tegenwoordig dalen de bezoekersaantallen en worden er weinig tot geen reacties achtergelaten op blogs. Het werkt niet heel motiverend wanneer je hier veel mee bezig bent. Zelf ben ik ook meerdere keren gestopt, maar een leven zonder bloggen kan ik mij niet meer voorstellen. Ik heb het even opgezocht, ik ben begonnen met bloggen in december 2011. Het is al bijna 8,5 jaar een groot gedeelte van mijn leven. In al die jaren heb ik flink wat blogs gevolgd. Dat veel mensen overstappen naar Youtube of Instagram vind ik erg jammer. Ik heb nooit zoveel zin om een vlog te kijken, die van tegenwoordig duren al snel 20 minuten. Instagram heeft voor mij te weinig tekst. Een blog past gewoon het allerbeste bij mij.

Dat er steeds wordt geroepen dat bloggen dood is vind ik jammer. Ik denk dat er altijd wel interesse blijft in blogs. Net zoals tijdschriten en online magazines ook nooit helemaal zullen verdwijnen. Mensen houden gewoon van lezen, al helemaal als ze zich kunnen identificeren met de persoon achter de blog.

Om deze redenen zouden blogs weer in moeten zijn:

 • Blogs lezen kun je overal doen: in de trein, je pauze, in de wachtkamer, wanneer je in de rij staat bij de kassa etc. Vlogs kijken duurt veel langer en ik stoor mij aan alle perfecte plaatjes op Instagram. Dit is niet hoe het echte leven eruit ziet.
 • De onderwerpen op blogs verschillen vaak. In een vlog volg je iemands dagelijkse leven. Via blogs lees je over de laatste nieuwtjes, komen er shoplogs voorbij, leuke verhalen en mooie foto`s.
 • Een blog is veel sneller te scannen, je klikt aan welke blogpost jouw interessant lijkt. Vlogs hebben vaak misleidende en lokkende titels. Bij veel persoonlijke blogs is dit minder snel het geval.
 • Blogs lezen kost minder tijd, hierdoor kun je er meer volgen. Wanneer je 10 vloggers op de voet volgt ben je een stuk meer tijd kwijt wil je up to date blijven van alles wat hij/zij post.
 • Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kon altijd zo blij worden wanneer ik een nieuwe leuke blogger had ontdekt. Iemand die mooie foto`s plaatst, leuk schrijft en mij inspireert.
 • Mocht het nog niet duidelijk zijn, ik hou vooral van hobbybloggers. Een blog waarbij het nog draait om de echtheid en niet iemand die veel advertenties plaatst en zich focust op de unieke bezoekers. Je moet schrijven en foto`s maken echt leuk vinden. Wanneer je er veel plezier in hebt komt dit heus wel over bij je lezers.

15 reacties

 1. Als ze stoppen omdat ze naar hun mening te weinig reacties krijgen, dan is of de inhoud van de artikelen niet aansprekend genoeg of ze hebben te weinig bekendheid aan hun blog gegeven. Lezers komen niet vanzelf naar je blog, daar moet je moeite voor doen.
  Als het doel is om zoveel mogelijk reacties te krijgen, en te verdienen aan een blog zul je een blog moeten hebben dat gaat over een onderwerp dat wel veel mensen aanspreekt, op een visueel aantrekkelijke manier.

  Ik hou van schrijven, van het spelen met woorden en daarom heb ik een blog. Er geld mee verdienen is zeker niet mijn doel. Voordeel daarvan is dat ik kan schrijven waarover ik wil. Tuurlijk hoop ik dat mensen mijn blog lezen, maar het aantal lezers is voor mij geen criterium om al dan niet te stoppen met mijn blog.

  • Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Ik kan natuurlijk niet in hun hoofd kijken, maar als je er al minder plezier in krijgt spelen al die dingen een grote rol.

 2. Helemaal mee eens! Ik kan me ook geen leven zonder bloggen meer voorstellen en ik vind vlogs kijken ook vaal teveel gedoe, duurt te lang, iedereen komt meekijken.. Vind het altijd wel apart als sommige bloggers stoppen en dan gewoon verdwijnen. Vraag me na verloop van tijd toch af hoe het met ze gaat.

 3. Helemaal met je eens! Vlogs van 20min zijn echt niet zo handig, hoe interessant je leven ook is. Instagram kijk ik ook steeds minder vaak op, de foto’s lijken vaak zo op elkaar. Ik ben dan weer niet iemand die vaak reageert, volg daar te veel blogs voor 🙂

 4. Ik ben het helemaal met je eens! Ik heb al eens eerder geblogd en ben net weer begonnen met een nieuw blog, gewoon omdat ik het bloggen miste! Vlogs vind ik gerust leuk om naar te kijken, maar da’s niet zo handig in de wachtkamer bij de tandarts met al dat geluid 😉 en ze duren me ook vaak te lang. Het zou wel fijn zijn als er onderling wat meer gereageerd zou worden op elkaars blogs, altijd leuk om feedback te krijgen, toch? Maar dat is nou juist het probleem van tegenwoordig…. Ik blog in ieder geval lekker door!!

  • Bloggen is ook hartstikke leuk! Vooral als je van schrijven, foto`s maken en creatief bezig zijn houdt. Dat er niet meer gereageerd wordt op elkaar is zo jammer. Zo`n drie a vier jaar geleden kreeg ik nog wel 15 reacties per blogpost. Nu zijn dat er als ik geluk heb een of twee. Hier blog ik ook lekker door, ik kijk niet zoveel naar de statistieken.

 5. Ben het helemaal eens met de punten die je noemt! Ik vind het zelf veel leuker om een blog te lezen, dan een vlog te kijken. Dat kost me ook te veel tijd. Ik blog zelf uit hobby, maar vind het wel leuk om er dan zo nu en dan ook wat mee te kunnen verdienen. Toch is het vooral hobby: als ik dit niet leuk zou vinden, zou ik het niet doen. Kan me wel voorstellen dat mensen wat erkenning voor hun “werk” willen. Ondanks dat het een hobby is, is het wel leuk dat er nog wel iemand is die leest wat je plaatst. 🙂

 6. Ja bloggen zou weer meer in moeten komen. Al moet ik zeggen, ik ben ook dol op vlogs! Maar ik blijf bloggen, ook al is het minder dan voorheen.

 7. Wat een mooi artikel, waar ik me zeker in kan vinden! Hoewel ik sommige vloggers wel volg (ik kijk vlogs altijd met een half oog, bijvoorbeeld tijdens het eten koken), vind ik blogs lezen nog altijd het leukste. Precies om de redenen die jij noemt, word ik er altijd blij van wanneer ik weer een nieuwe blog heb ontdekt of wanneer er op maandagochtend een paar kersverse blogartikelen klaarstaan. Ik zie mezelf de overstap naar vloggen of social media nog niet maken en hoop dat er veel andere bloggers met mij zijn 🙂

 8. Vloggen zou echt niet bij mij passen… Maar bloggen past wel bij me! Ik blog echt vanuit hobby, wel met de nodige achtergrondkennis (ik heb Nederlands gestudeerd en blog over boeken en thee). Instagram vind ik leuk om te kijken (vooral creatieve instagrammers volg ik graag), maar ik post zelf zelden wat. Er komen echter wel drie blogs per week online.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.