Kriebels van het woord influencer

Bloggen als baan lijkt me erg leuk, afwisselend en creatief, maar de manier waarop je geld moet verdienen als blogger staat mij enorm tegen. Er zijn verschillende manieren om geld met bloggen te verdienen, bij alle mogelijke manieren moet je ergens reclame voor maken. Lezers verleiden om iets te kopen of ergens lid van te worden is niet iets wat ik uit wil dragen met mijn blog. Nu zullen er heus hartstikke leuke samenwerkingen bij zitten, maar er zijn ook merken en webshops waarbij je echt heel veel creativiteit moet gebruiken om er iets leuks voor je lezers van te maken. Het testen van producten, vakanties en dagjes weg is een ander verhaal, tegenwoordig heb ik hier ook snel mijn vraagtekens bij. Een blogger zal niet snel kritisch zijn wanneer hij/zij iets gratis uit mag testen. Het zijn allemaal hele leuke blogs die bijvoorbeeld ontstaan uit een gratis verblijf bij Center Parcs. Zo lees ik nooit eens een stukje over de prijs/kwaliteit verhouding, had een blogger het zelf ook betaald voor de vakantie of het product wat ze mochten uittesten?

Ik heb het al heel vaak geroepen, bloggen is voor mij een hobby. Als je dingen hebt gekocht naar aanleiding van het lezen van mijn blog, dan hoop ik echt dat dit alleen maar was omdat je het zelf graag wilde. En niet omdat ik een of ander verkooppraatje heb gehouden. Het laatste wat ik wil doen is iemand aanzetten om nog meer (onnodige) spullen te kopen, extra geld uit te geven of misschien zelfs wel miskopen te begaan. 

Het woord influencer 
Ik krijg daar altijd wat de kriebels van. Diep respect voor bloggers en vloggers die er hun werk van kunnen maken. Het is hard werken, dit wordt vaak onderschat. Daarnaast moet je er een hele hoop privacy voor inleveren. Het editen van video’s en maken van blogs kost flink wat tijd. Tegenwoordig moet je je sociaal media up to date houden, mails bijwerken en verstand hebben van SEO etc. En dat laatste is voor mij net Chinees, ik begrijp er werkelijk niets van.

Mijn voorkeur gaat uit naar de wat minder bekende bloggers en vloggers die een realistisch beeld laten zien. En, ja! Ik volg het allerliefste andere moeders. Natuurlijk zitten er tussen het lijstje ook een aantal bekende bloggers en vloggers. Ik ga hier geen namen noemen want ik wil niemand ‘aanvallen’. Maar het aantal betaalde samenwerkingen op blogs en vlogs is nogal wat. Misleidend soms ook, dan denk je een leuke make over van een kinderkamer te zien, is het gesponsord door een woonwinkel. Ik begrijp heus ook dat deze mensen hun rekeningen moeten betalen, de hoeveelheid samenwerkingen is gewoon een beetje teveel. Dan weer met een afslankprogramma, een woonwinkel, een modemerk etc. Het is een keuze die je maakt, maar eigenlijk zet je regelmatig lezeressen aan tot het kopen van dingen die ze voorheen dachten niet nodig te hebben. Meestal lees ik in de reacties dat een aantal kijkers het product wat in de vlog/blogpost wordt getoond, ook hebben aangeschaft. Hetzelfde geldt voor kledingcollecties, boeken geschreven door bloggers en andere merchandise. Zo werkt marketing, dat begrijp ik. Voor jouw portemonnee en het milieu niet echt bevorderlijk natuurlijk. Want heb je die spullen nou echt allemaal nodig? Ik zou daarom nooit een influencer willen worden. Het is meer de wereld van bloggers, Instagram en YouTube. Het staat mij nogal tegen. Ik wil niet dat jullie dankzij mij verleidt worden om ‘onzin’ dingen te kopen.

12 comments

 1. Ik vind bloggen vooral leuk omdat ik van schrijven houdt en ik schrijf alleen over zaken uit eigen ervaring of onderzoek. Daarnaast ben ik tekstschrijver, maar dat staat los van de inhoud van mijn blog.

 2. Ik blog en vlog omdat ik dat leuk vind en ja er zijn in de loop der jaren wel samenwerkingen door ontstaan maar ik ben niet het type blogger dat mensen wat wil aansmeren, nee ik geef mijn mening erover en of ik het zou aanraden maar kopen…dat moeten ze zelf weten :D. ik koop ook dingen gewoon zelf en maak daar reviews over of mijn dochters en dat vind ik dan weer net even iets persoonlijker, dat geef ik toe 😉

 3. Bam, je raakt wat mij betreft de spijker op zijn kop.

  Ik ben ook een (hobby)blogger, en schrijf vanuit mijn hobby’s, interesse en passie. Ik denk ook wel eens na of ik het een en ander zakelijker kan aanpakken, maar dan zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van mijn content.

  Wat ik te vaak zie is dat bepaalde blogs veranderen in een heel of in een half reclame blaadje. Door de hoeveelheid aan revieuws, ads, banners en andere zaken. Je kan dan wel beweren dat je als blogger succesvol bent omdat je inkomsten weet te genereren, maar wat je in mijn mening gedaan heb is je eigen blog degraderen tot een half of heel reclameblaadje. (voor degene die dat doen door een verkeerde aanpak). Leuk dat je inkomsten krijgt dan, maar je hebt dan nogal ingeleverd op de kwaliteit, en de vraag is dan maar of dit soort type blogger echt succesvol is of dat dit succes een eigen beleving is doordat er wat dubbeltjes naar binnen worden geharkt en wordt gedacht – ik verdien – dus ik ben succesvol?

  Daarnaast ziet je veel blog artikelen die ons iets willen leren, 10 manieren om SEO beter aan te pakken, of welke verbetering dan ook, hierin kom ik ook teleurstelling tegen, want soms lijkt dit artikel helemaal niet de ‘waarde’ te hebben om jou of mij te helpen vooruit te komen, in het beter aanpakken van een aantal zaken, maar dan lijkt het er meer op dat de betreffende blogger een podium zoekt voor het uitmeten van het eigen toegedichte succes in dit artikel, niets zo afstond dan dat. Je mag best succesvol zijn, maar dat moet je weten, niet uitmeten, en laten benoemen door andere, door volgers, in plaats van jezelf op een troon prijzen.

  Daarin lijkt het erop dat sommige mensen zich onterect termen aanmeten als influencer, terwijla ls je hun sociale media profielen gaat bezoeken het aantal volgers niet boven de 500 of niet boven de 1000 uitkomt, en nee dan ben je naar mijn mening geen infuencer.

  Ook zie het het met termen als markting, media en contenct, stategie specialist, ik vindt het ergelijk als mensen zichzelf deze termen aanmeten zonder dit te zijn op grond van studie, ervaring, succes, of nou ja als in ieder geval de evidentie daarvan in twijfel getrokken kan worden.

  Liever schoenmaker (blogger) blijf bij je leest en dan is een mooi vetrekpunt de blogger die gewoon zijn verhaal deelt vanuuit eigen overtuiging, beleving, motivatie en passie.

 4. Dit heb ik dus ook haha, sowieso zie ik een baan als blogger niet realistisch. Blogger zijn als fulltime job is altijd tijdelijk, althans zie mezelf niet doorgaan tot m’n 67e 🤣 het is leuk voor erbij.

 5. Mooi artikel en sowieso heel goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik herken wat je beschrijft wel, zeker van veel vloggers. Ook herinner ik me nog goed de tijd dat de ene na de andere blogger reclame maakte voor afslankthee van (volgens mij) 35 euro per kan/fles, in ieder geval een bedrag dat haast niemand normaal voor thee zou uitgeven. Ik vind het zelf heel belangrijk om alleen samenwerkingen aan te gaan met merken waar je achter staat en die je ook zou kopen of leuk zou vinden als je geen blogger was geweest. Ik begrijp wel dat als je bijvoorbeeld een weekendje weg cadeau krijgt je daar vooral enthousiast over zult zijn. Wel is het belangrijk om altijd eerlijk te zijn. Zo zou ik het eerlijk aangeven als ik iets wat prijzig vind en zou ik in een review altijd wel eventuele nadelen ook noemen, zelfs als het merk dat liever niet heeft. Als blogger/vlogger is je kracht je eventuele grote publiek, maar tegelijkertijd heb je wel een verantwoordelijkheid naar je volgers toe als je zo’n groot publiek hebt: net wat je zegt, een verantwoordelijkheid om mensen tegen miskopen te beschermen en om altijd goed en eerlijk te kijken naar wat je nu eigenlijk aanprijst en waarom.

 6. Super goed en ik ben het volledig met je eens. Ik word ontzettend veel benaderd door merkem, maar ik schrijf er alleen iets over als ik achter het merk sta. En daarnaast blijf ik altjjd kritisch. Is het merk niks dan schrijf ik dit ook. Want wat je zegt ik wil niet dat mensen troep gaan kopen!

 7. Ik schrijf en deel graag informatie over Brazilië omdat ik passie heb voor het land. Verdiensten zijn net genoeg om kosten eruit te halen, maar zonder die verdiensten zou ik het nog blijven doen. Ik vind het namelijk leuk! Dat is denk ik het alle belangrijkste en als iemand op basis van mijn informatie over Brazilië besluit er heen te gaan is dat voor mij de kers op de taart 🙂

 8. Je hebt influencers en influencers. Ik vind niet dat je alles over een kam kunt scheren. Er zijn ook bloggers die wel samenwerkingen aan gaan en daarmee een leuk zakcentje verdienen waar ze achter staan (zoals ik) en je hebt influencers waar hun instagram net een advertentieprogramma is. Dat vind ik ook niet fijn, dan voel je ook geen connectie.

  Maar eerlijk, als je wél kaas hebt gegeten van SEO etc dan is het leuk als het vruchten afwerpt.

 9. O ik ben het zo met je eens! Posten ze opeens iets over een droogmolen ofzo. te grappig want je had ook gewoon geld kunnen vragen denk ik dan. Andersom lees ik die dingen niet want ik geloof ook niet dat het realistisch is. Kinderkamers en vakantieparken zijn duur, echt wel dat je de smoezelige hoekjes ziet als je net de rekening hebt betaald. Ik krijg ook mails over samenwerking, pasgeleden nog voor een grasmaaier. Best vreemd want ik haat tuinieren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.